söndag 14 augusti 2011

Ven Runt 2011 med Späckhuggaren SWE 71, Ardluk


Ven Runt seglades i brodern Jonas Späckhuggare SWE 71, Ardluk (späckhuggare på Grönländska). Vi slutade fyra av 13 i vår klass och 17:e totalt av 45 startande kölbåtar. En OK insats på två personer i vindar runt 8-9 m/s mestadels.
Jonas hade jobbat hårt med förberedelserna av båten som köptes in föregående säsong. Mantåg, onödiga vinchar och annan cruisingutrustning var avlägsnad och ordinarie trimkontroller monterade. Fräsch begagnad fock, genua och spinnaker från Gransegel var inköpta så förutom en trött stor så var förutsättningarna bra. På fredagskvällen transportseglade vi Ardluk i måttlig ostlig vind och motström från hemmahamnen i Domsten till Råå söder om Helsingborg där starten skulle gå på lördagen.
Rorsmansmöte kl 09 och första start kl 10.10 med oss i första startgrupp. Ytterligare två danska Späckhuggare i vår klass, varav en seglad av konstruktören Peter Bruun, tre IF-båtar, två Albin Cirrus och några andra olika mindre båtar. Väderprognosen var ost 6-9 m/s både fm och em enligt SMHI och 1-1,5 kn nordgående ström enligt danska vädertjänsten. Lite för mycket vind för oss för att vara optimalt på två personer. Banan lagd med krysstart och därefter undanvind ner till Vens norra udde och sedan ett varv motsols runt Ven. Därefter kryss in till Ålabodarna på svenska sidan och halvvind tillbaka till Råå totalt ca 25 M.
Startlinjen låg med läfördel men vi valde ändå att starta i lovart av den långa startlinjen med tanke på strömmen. Ett misstag skulle det visa sig då vinden vred ytterligare mot nordost vid starten vilket gav ytterligare läfördel. Istället för att vara i topp vid kryssrundningen var vi 100 m efter.
Nu vidtog en brant spinnbog i byig ostlig vind ned mot Vens norra. Vi fick upp spinnakern utan problem och började hämta in på IF-båtarna och de andra i vår klass. Vinnaren i vår klass en dansk Farr 727 försvann emellertid snabbt iväg. Den planade antagligen på undanvinden och vi fick aldrig någon kontakt med den. Den slutade två totalt. Det var en byig och stökig slör med ett par uppskärningar. Trots strömmen som drev oss norrut kunde vi ändå segla med spinnaker hela benet och hade på slutet seglat ikapp IF-båtarna och lämnat de andra två Späckhuggarna bakom oss.
Nedtagning, tajt rundning av en större lysprick tillsammans med en Cumulus och en HP 1030 och sedan dikt bidevind upp längs Vens västra sida. Vi lyckades hitta ett bra spår längst in mot land och slapp därmed bli överseglade av de större båtarna som nu började komma ikapp. Vi hade nog vårt bästa ben här och höll jämnt med flera större båtar och seglade ifrån IF-båtarna ordentligt. Macka och dryck intogs också i samband med den lite svagare vinden bakom ön. Nere vid Vens södra udde blev det ganska stökigt med kryss i stora vågor och stora båtar som skulle passera. Kollisionsrisk och dålig sikt bakom den stora genuan.
Efterhand dags för spinnaker igen längs ostsidan av Ven. Det dröjde några minuter extra innan sättning eftersom vi hade glömt att dra runt skoten på rätt sida på föregående ben. Plattläns och bra gång tillbaka mot norra udden igen. Vi bestämde oss för att byta till fock eftersom vinden höll i sig och nästa bog skulle bli kryss in mot svenska kusten utan något lä från Ven. Ner med genuan, sedan gipp av spinnakern och därefter halsning av focken. Även detta blev en bra bog och vi ökade på försprånget mot IF-båtarna och de andra Späckhuggarna.
Vid rundningen av lyspricken inför kryssen såg vi till att ta ner spinnakern i lovart för att få den på rätt sida för eventuell sättning på sista benet in mot Råå. Nu vidtog blöt kryss längs med Vens ostsida för att undvika strömmen. Från Vens ostligaste udde stod vi på över till den svenska sidan och slog och gick nära kusten sista sträckan mot rundningen. Trots att vi höll relativt jämnt med en Cumulus som hade för mycket segel uppe så var det nog inte optimala förhållanden för oss på detta ben. För lite vikt på relingen och en stor som inte bidrog mycket till framdrivningen. Vid rundningen hade den närmaste Späckhuggaren kommit ifatt en hel del.
Sista benet var en halvvindsbog norrut i väldigt byig ostlig vind nära land. Det var dock läge för spinn den första biten fram till en udde halvvägs mot Råå. Tyvärr blev det strul med sättningen av spinnakern som fastnade i riggen eftersom vi hade tagit ned den mellan masten och vanten och inte bakom vanten som hade varit det rätta eftersom vi hissade från ruffluckan. Vi avbröt försöken och körde med fock in i mål. Vi förlorade antagligen inte så mycket på detta, kanske en minut eller två mot de två IF-båtarna som naturligtvis körde med spinn halva delen av benet.
Efter drygt fyra timmars segling var vi ganska möra i kroppen. Späckhuggaren är inte designad för bekväm kappsegling precis, med en skarp sittbrunnssarg och en hög relingskant som skär in i baken. Efter inlämning av rorsmansförklaring seglade vi hem till Domsten. En snabb resa i två knops medström, macka och kaffe. Trevlig och välbesökt prisutdelning i Råå på kvällen och efterföljande kräftskiva för de som ville det. Vi pratade med gamla seglarkompisarna Inger och Lars-Erik som hade seglat med sin X-34 från Helsingborg. Intressant nog så slog vi dem med i totalen med 8 sek på omräknad tid . Vi avslutade med en lugn middag hemma i Domsten och tidigt sänggående. Vi ser fram emot fler seglingar kommande säsong med ett bättre storsegel och kanske något lugnare förhållanden.