söndag 6 juli 2014

ÅFOR 2014 med Joan


Nu har vi med Joan genomfört den första längre havskappseglingen utan stopp med besättning på två, double handed eller DH. 350 distansminuter från Stockholm, runt Gotland och tillbaka till mål i Sandhamn. Det var 25 startatande i DH uppdelade i två grupper, A och B. Vi slutade tvåa i grupp A och blev också tvåa totalt av de 25 som startade i DH. Vi blev även 13:e båt totalt av alla 157 som startade och seglade i mätregeln SRS (tidigare LYS) med två eller flera ombord. Vi är förstås väldigt nöjda med detta resultat. Vann gjorde Diva 39:an Silverfågel. Grattis till dem. Det var ett långt race, över tre dygn seglad tid. Tack till alla som har hjälpt oss med projektet och till min gast Rikard för en gedigen och uthållig insats.

Tillfartsseglingen genomfördes redan i midsommarhelgen pga jobbresa veckan innan start. Fin men sval segling med Annika, Tilda Reid och Hanna ombord på två dagar upp till Ingarö. Där parkerade vi båten hos Janne och Caroline. Vi fick låna plats i deras gäststuga för alla onödiga prylar som väger och som man inte vill ha med ombord på kappsegling. Stort tack till Janne och Caroline för all service och trevligt umgänge på Ingarö i samband med racet.

Transport av båten från Ingarö till Stockholm på fredagen innan start tillsammans med gasten Rikard. Säkerhetsbesiktning och registrering gick utan problem. På lördagen köpte vi mat och fixade de sista sakerna med båten. Denna gången satsade vi på frystorkat som varm mat. Enkelt och gott. Youghurt och musli, mackor varm choklad, soppor och frukt. Väderprognoserna förutspådde svaga vindar och därmed ett långdraget race så vi köpte ordentligt med mat. Inte så svårt att få med tillräckligt om man är två. Rorsmansmötet på kvällen flaggade för eventuell flytt av starten till Sandhamn om det skulle bli svag vind i skärgården.

Det blev ändå start på Strömmen och vi startade kl 10:00 i första start. Halvbra start pga av problem med tidtagningen. Kryss i svag vind ut på Strömmen. Vi tappar lite redan i starten vilket leder till att vi har lite svårt att hitta fri vind. Efter passagen av Blockhusudden på Djurgården blir det bättre och det går att sträcka österut. Resan ut till Kanholmsfjärden är det sedan huvudsakligen kryss, dock med undanvind genom Oxdjupet. Det är besvärligt att stagvända snabbt med den stora genuan på två, men efterhand utvecklar vi en teknik som funkar OK. Det är lite mer plats efter Oxdjupet och vi har bra gång med genuan på kryssen över Saxarfjärden. Sträckbog över Kanholmen och sedan kryss igen med långa benet före ut mot Sandhamn. Här bleker det ut nästan helt och vi får kryssa i 3 knops vind ett par timmar innan vi har tagit oss förbi Sandhamn. Det går rätt OK ändå tack vara att banan går norr om Sandhamn så vi slipper svall från motorbåtar.

Från Sandhamn till Almagrundet blir det brant halvvind och vi sätter vår halvvindsgennaker, A3. Bra gång med den ut mot Alma och vi börjar hämta in på en del båtar, tex Isabelle i en Elan 350 och en del andra båtar i senare startgrupper som kört om oss på vägen ut. Diva 39:an Silverfågel är dock långt fram. De har gått bättre ut från Stockholm, framför allt efter Oxdjupet. Vi laddar ned nytt väder från SMHI och analyserar vägvalet ner till Gotland. Ruttoptimeringen föreslår att vi ska söka oss österut för att fånga ett moturs vrid mot nordost på morgonen dagen efter. Vi byter till slör/länsgennaker, A2, efter rundningen av Alma. I stort sett hela fältet väljer inledningsvis samma strategi och seglar med skärning för BB åt sydost.
Mycket autopilot i lättvind
Samma bog för oss hela natten i relativt svaga vindar vilket innebär att vi skär lite mer än de flesta båtarna med spinnaker och kommer längre österut i banan än de båtar som seglar med spinnaker. Fram på morgonen kommer successivt den prognoserade vindvridningen mot nordost och vi gippar till styrbord. Vi ligger då bland de båtar som är längst österut. En handfull båtar ligger ännu längre åt öst, tex Elan 350:an medan huvuddelen av fältet ligger närmre raka kurslinjen mot Visby. Vi är ca 15 M öster om raka kurslinjen Alma-Visby när vi gippar. Fortsatt svaga vindar på morgonen och förmiddagen. Vi lyckas få Kopparstenarna rakt i vår väg och får segla lågt en dryg halvtimme för att komma förbi. Vi nyttjar vårt läge i öster till skära in mot hudvudfältet i maklig takt. Man har ju full koll på AIS hur de andra båtarna går och det känns som om vårt vägval ger utdelning mot de som ligger längre västerut. Elan 350:an har gått ännu längre åt sydost innan de gippade till SB och är en bra referens på vänsterkanten av banan.

Efterhand har vi norra Gotland i sikte om BB. Man börjar också kunna se konvektiva moln över Gotland i det annars huvudsakligen mulna vädret. Är det så att det drar bättre närmre Gotland? Vinden pendlar lite i riktning och vi nyttjar det för att successivt skära närmre Gotland med några gippar. Det ger utdelning och efterhand vrider också vinden sakta över på NNV så det blir sträck ned mot Visby. Här hämtar vi in en hel del och stundtals känns det som om vi ska kunna gå ifatt t ex Silverfågel som ligger längre åt väster. Efterhand får de emellertid vind också så vi kommer inte ikapp till Visby. Sista biten in mot Visby ökar vinden och vrider tillbaka mot NO så det blir brant bog in mot rundningen och byte till genua.

Efter Visby byte från genua till A3 och brant halvvind söderut. Fladdriga vindar under de höga klinterna. Vi får byta till genua en period efter Högklint för att kunna ligga kvar nära kusten annars är det A3 söderut för BB på natten. Föregående natt har vi vilat i ganska korta pass och ligger efter en del i sömn. Skepparn får nu emellertid ett par timmar under däck vilket gör susen. Samtidigt har vi bra gång söderut.

Ner mot Näsudden på södra Gotland avtar vinden och det blir ett stopp igen. Vi ligger och försöker hitta vind i natten men flyttar oss bara sakta söderut i skvalp och bleke. Här går vi ikapp Elan 350:an som har gått bra hela vägen hit ner. I jakten på vind hamnar vi en liten bit ut i havet vilket är ett misstag. När vinden kommer är det inne vid land och en lång rad båtar kommer i god fart bakifrån i lovart längs med Gotland - jobbigt. Efter hand får vi också vinden men tappar säkert minst 10 minuter på Elan 350:an som låg kanske hundra meter öster om oss när vinden kom. Bra gång ned mot rundningen av Hoburgens rev i NO vind. Ser ut att återigen kunna bli vårt "favioritväder", kryss i lätta vindar och skvalp efter rundningen.

Kryss i lätt vind och lite skvalp efter Hoburgens rev. Dock vrider vinden i samband med rundningen något med på N och det blir långa benet före på BB. Antagligen gynnade detta vrid oss relativt de som rundade strax innan för långt senare på dagen inser vi att vi under de första timmarna här seglade ifrån Elan 350:an. Eller så hade de problem med kryss på bara fock i den lätta vinden. Det vrider en del fram och tillbaka på efternatten och morgonen men det finns flera båtar runt omkring som hjälper oss att hålla koll på vindvriden. Efterhand vrider vinden något mer på O och det börjar gå att sträcka norrut för SB. Här lyckas vi nyttja det fina spåret innanför grundflaken vid Vändburg och glider igenom utan att behöva slå och sträcker sedan vidare förbi Faludden. Bottensikt och djupmätaren bottnade på 2,6 m. Rycker ordentligt på de båtarna runtomkring som går längre ut i havet.
Calliope med vind lovart upp mot Fårö.
Resten av resan norrut mot Östergarn och Fårö håller vi oss nära Gotland. Ett bymoln med regn passerar mellan När och Östergarn men vinden håller i sig och efterhand är det A3 som gäller. Vi sparrar mot Arcona 340:an Calliope som senare slutar två totalt i ORC, den betydligt större Linjett 43:an och First 36,7:an Grand Place. Bra att ha dessa båtar att köra mot. Vi har också närmat oss Silverfågel som här ligger ca 5 M före i spåret. Vi uppdaterar kontinuerligt prognoserna och ruttberäkningarna och för onsdagen anger SMHI att det efterhand ska bli vindar på mellan V och SV hela dagen. Ökande upp till ca 13 knop uppe vid Alma på eftermiddagen.

Söder om Fårö i höjd med Slite dör vinden igen och det är nästa stopp. Var ska vinden komma först nu? Båtar som ligger lite längre österut har fortfarande vind. T ex Xperia, en X35 från Valdermarsvik, som har gått ifatt successivt från att ha legat långt efter. Calliope ligger närmre land och där ser det blankt ut. Det visar sig att nästa vindstråk kommer från norr uppe vid land. Vi tappar en del på Calliope m fl men får till slut vinden och kan kryssa upp mot Fårö med genuan. Efter en timme eller
så dör vinden återigen.
Vi letar vind med A3:an vid Fårö i soluppgången på tredje dygnet onsdag morgon.
Vi vilar i skift under natten i väntan på vind. I gryningen byter vi till A3 för att använda den som "windseeker" och den ger faktiskt gång i 2 knops vind. I det svaga vindregistret kan man segla båten med samma fart som vinden med A3:an. 2 knops vind 2 knops fart, 3 knop och 3 knop etc. Efterhand fyller vinden på från väst och vi får bra gång norrut utmed Salvorev. Från Salvorev och norrut är det perfekt bog för A3:an. 50-60 grader relativ vindvinkel och 7-8 knops fart.

Rikard och jag delar på sträckan och får ett en till två timmars välbehövlig sömn var på raksträckan upp Sandöns västra udde.Vi siktar rakt mot Sandön och skippar den överbåge som några andra båtar i närheten satsar på. Antagligen vill de få kontakt med den stora klunga av båtar som sedan flera timmar legat parkerad V om Sandön. Vi tycker det verkar vara en onödig omväg eftersom riktningen mot Alma efter Sandön är mer till öster.

Framme vid Sandöns västra udde ser vi hur bleket breder ut sig norröver. Samtidigt kommer ett bymoln med regn från väster. Vi försöker hänga med i den vind som bymolnet genererar men efter hand så ligger vi också i bleket och bymolnet drar bort österut. Tydligt ändå att det finns en västlig gradientvind i höjden som flyttar molnen österut. Efter en timmes nervös väntan på vind så fyller det på med vind från väst och vi får drag igen. Båtarna längre västerut får vinden kanske 5-10 minuter tidigare men samtidigt kan vi räkna med en något bättre skärningsvinkel norröver. Efter detta sista stopp är det en odramatisk raksträcka upp till Alma och in i mål. Vinden ökar successivt upp till de utlovade 13 knopen men vrider samtidigt med så vi har inga problem att bära vår A3:a hela vägen. På slutet började vi förbereda byte till A2 men avstår då vinden återigen ökar något.

Vid Alma rullar vi ut genuan och tar ned gennakern. Fortsatt sträckbog in mot mål vid Skanskobb. Vi ligger nu en kvart före Silverfågel men det räcker ju inte på långa vägar för att slå dem på beräknad tid. Skönt ändå att kunna gå förbi dem. Byte till A3 halvvägs in när vinden lättar lite. Vi håller undan för några IMX 40:or strax innan mål och går i mål på onsdagen vid 17-tiden efter 79 timmar och 33 minuters segling. Vi parkerar framför puben bredvid Foxy Lady som tar hem segern i ORCi klass A.Väldigt glada miner i den båten. Stort grattis till Rickard Bergkvist med besättning på Foxy Lady. Vi stannade till prisutdelningen på torsdagskvällen och fick ett par sköna dagar att njuta våra framgångar på plats i Sandhamn. Vi hann med att prata med flera besättningar som var kvar och fick också gratulationer på plats från Joans tidigare ägares dotter - kul!.


Vi är mycket nöjda med vår segling. Efter att Elan 350:an tappade vid Hoburgen kände vi vittring på en pallplats. Stoppet vid Sandön kunde ha hjälpt oss ännu längre fram men det förändrade inte totalbilden i DH-klasserna. Däremot klättrade vi i SRS-totalen i samband med det stoppet och kunde gå i mål tillsammans med bra mycket snabbare båtar. Vi känner att vi har de segel vi behöver på båten för de här lätta vindarna. Visst kan man ha en Code 1 och en lättare genua men då blir det fler skiften och de kostar ofta. Kryss genom skärgården med många stagvändningar är inget vi gillar, det är en pina och sliter på materialet. Det finns antagligen en del  att utveckla när det gäller stagvändningar som vi kan jobba med. Sammantaget fick vi mycket tid på havet vilket är det vi gillar. Nu är det ledigt från kappsegling ett tag för Joan.

Joakim

onsdag 2 juli 2014

ÅFOR 2014-3 Mot Alma

Vi är inne på slutrakan mot Alma med 15 M kvar dit och sedan drygt 10 in till Sandhamn. SSV 10-13 knop och bra gång med A2:an. Efter totalstopp och omstart vid Sandön har vi kommit ikapp de större båtarna. Frågan är om alla mindre båtar också tjänade. Ser inte ut som om vi kan slå Silverfågel på beräknad tid i mål, men vi jobbar på att vara före mål. Fint väder nu efter bymolnet som orsakade stoppet vid Sandön.

tisdag 1 juli 2014

ÅFOR 2014-2

Vi har rundat Hoburgen och gjort en fin passage av Vändburg. O 3-4 knops vind. Vi hamnade i ett vindhål vid Näsudden och båtar kom bakifrån med vind så vi tappade en del av den fina distans vi tagit in från Visby. Vi var ikapp Max Mathiessen men de låg längre in och lyckades haka på draget som kom från NO. Nu är de en bit före igen. Allt väl och vi har nyss käkat frukost. Motorn går för laddning. Snart sättning av A3.

måndag 30 juni 2014

ÅFOR 2014-1 Mot Visby

På väg söderut längs med Gotland. Vinden har nu lagt om till NO och ökat till 8 knop. Solen skiner och vi gör bra fart mot Visby med A2. Enligt prognosen ska det bli snurriga vindar i natt så det kan bli en påfrestande natt ner mot Hoburgen. Morgondagen lovar annars fortsatt undanvindssegling öster om Gotland. Allt väl ombord. Lägger blogginlägg både här och på båtsidan på KSSS. 

http://www.ksss.se/en/AFOR2014/Boatpage2014/?reportId=148

tisdag 3 juni 2014

SeaPilot2Star 2014 med Joan


Rikard styr på andra etappen i vackert väder.

En 9.e plats totalt av 105 fullföljande och 4:a i gruppen i årets Seapilot2Star är vi nöjda med även om en pallplats i startgruppen hade suttit fint. Vi var också snabbaste J/105 av de tre som deltog. Stort tack till min medseglare Rikard. Vi jobbade på bra ihop som vanligt.

Förberedelserna har varit de ordinarie med tisdagsseglingar inne i Norrköping som viktig ingrediens. Vad gäller utrustning köpte jag en AIS till säsongen och kopplade ihop den med plottern i sittbrunnen. Den personliga säkerhetsutrustningen har också uppgraderats med varsin AIS-transponder för Rikard och mig monterad i flytvästen. När man aktiverar den dyker det upp en MOB-symbol på plottern som man kan navigera tillbaka till. Ökar chansen dramatiskt att kunna hitta tillbaka till en nödställd vid en MOB-situation. Under förutsättning förstås att personen som ramlar i är vid medvetande och kan aktivera transpondern. Grundtipset är förstås som tidigare att inte ramla överbord.

Vi gjorde en hyfsad start i lovart för första etappen och hade en rolig och tät framfart i halvvind ut till Grönskär tillsammans med en First 36,7 och en Elan 350. Efter Grönskär lyckas vi få lite lucka och ett bra spår österut mot Norra Kränkan. Refanut startade i lä och drog iväg i ledning med betydligt högre fart på sin vattenlinje. Ute vid Gustaf Dahlén kommer det medsjö och vinden är nere på 10-15 knop. Kändes inte helt kul med de utsikterna hela vägen över till Visby utan undanvindssegel. Efterhand ökar dock vinden och vi har väl som mest ca 20 knop under en odramatisk resa ner till Visby. Vi toppar en bit över 14 knop i några surfar och lyckas dra ifrån konkurrenterna i vår grupp, utom Refanut, med ett par distans. Trea i gruppen och 15:e plats totalt efter första benet var en bra början. De mindre båtarna som startade upp till fem timmar tidigare hade haft bättre tryck och gått snabbare på beräknad tid.
Halvvind med ett rev och fock mot Ölands norra på andra etappen.

Även etapp två skulle köras utan undanvindssegel och med avkortad sträckning direkt till Oskarshamn via Blå Jungfrun. Nordlig vind och halvvind till en början. Vi startar med fock och stor och det visar sig vara ett bra val. Vi åker häckvåg på Idelfix Too, en Hanse 430, den första timmen, men släpper taget i samband med att vi tar ett rev. Snabb och odramatisk segling över till Öland i solsken. Vinden toppade med ca 20 knop på vår vindmätare. Närmare Öland avtar vinden successivt och vrider med och vi slår ut revet. Efter passage av Ölands norra blir det mer och mer platt och vinden avtar. Här är en avgörande passage i racet där det fanns chans/risk att vinna/förlora mycket tid. Vi kunde säkert ha gjort detta bättre men klarade oss ändå relativt bra. Rakan in mot Oskarshamn bytte vi till genua. På vägen in mot Oskarshamn mötte vi båtarna i grupp ett på väg ut till sin start på sista benet. Tvåa i gruppen och 26:a totalt efter två ben. Vi tappade mot många båtar i grupp ett som slapp den svaga vinden vid Blå Jungfrun. De fick emellertid starta sin tredje etapp i samma svaga vindar så det jämnade ut sig totalt sett.

Start av sista benet 00:49. NV vind 5-10 knop och sättning av A2:an direkt efter start. Bra gång ut till Blå Jungfrun i ökande vind och fock och stor blir återigen rätt segelsättning efter rundningen av Blå Jungfrun. Vi sträcker Gustaf Dahlén på nära dikt bidevind och har bra gång. Efter en stund passerar vi en X-332 vilket är ett bra kvitto på farten. Enligt prognosen ska vinden avta upp mot Oxelösund senare på dagen och det ska kunna bli några perioder med vrid mer mot V. Det är alltså rimligt att gå på fart och inte oroa sig för mycket för att man halkar en bit österut under första halvan. Vi kör en medelväg och väl som mest 1 M O om raka kurslinjen. Efter ungefär halva sträckan kommer First 36,7:an i fatt oss. De har då kört in nio minuter på seglad tid från Oskarshamn. De kommer från lä men siktar högre av någon anledning och går lite fortare. Vi får inte tappa mer än 15 min till på dem för att vara före i totalen vilket kändes lite svårt just då. Vi hakar på dem ett tag för att se hur vi kan gå mot dem men väljer sedan återigen att gå mer på fart.

Med en tredjedel av sträckan kvar till GD avtar vinden till runt 10 knop och vi byter till genua för att kunna hålla farten i motsjön. Efter hand ökar vinden igen men med trimning av häckstaget har vi bra fart med genuan. Vinden öppnar nu upp något så att det blir lite släpp mot GD. Vid GD är vi på väg ifatt Mithril i startgrupp ett och det blir kryss mot Norra Kränkan. Här missar vi ett skift och tappar flera hundra meter på Mithril på 10 minuters segling. Där rök pallplatsen! Byiga vindar sista biten in mot mål och lite för mycket segel med genua och dessutom långsamma stagvändningar gör att vi kanske tappar lite ytterligare men ett byte av försegel hade kostat mer.

Vid målgången får vi applåder av tillresta supporters och möts med skumpa på bryggan. Tack för det Anneli, Ylva, Torbjörn och Joakim, det värmde!

Sammantaget en odramatisk och lättsam segling utan större utmaningar. Nu siktar vi mot nästa evenemang som är ÅFOR i början av juni. Vi seglar på två då också. Det kan bli betydligt tuffare eftersom det är en bit längre och utan några stopp.

 Frukost ombord. Inget fast monterat bord här som väger. Pentryt i bakgrunden.

fredag 30 maj 2014

Seapilot2Star 2014-7 Mål i Oxelösund

Racet är avslutat och vi ska dra hem till Arkösund. Vi nöjda med vår 9:e plats totalt men lyckades inte nå en pallplats i grupp 5. Grupp 5 är en av de tuffare med 5 av topp 10 båtarna i totalen i den gruppen inklusive totalvinnaren Refanut. Stort grattis till dem! Gårdagen avslutades med kryss in till Oxelösund i en fladdrig N-NO. Allt ombord har funkat utan problem. Återkommer med några bilder senare. Fullständiga resultat ligger på: https://www.seapilot.com/seapilot2star-swe/resultat

Joakim

Seapilot2tar 2014-6 Gustaf Dahlen

1 M kvar tull fyren sedan bär det av inåt. Det blir kryss med genua och full stor. Vinden har avtagit till under 10 knop. Vi hoppas den står sig hela vägen för oss. Fortsatt fajt om pallplats i gruppen tror vi. Nästa rapportering i mål.

Joakim

Seapilot2Star 2014-6 Mot Gurra i Dalen

Vi är inne på de sista timmarna och sträcker mot Gustaf Dahlen. Duggregn och 9 knops vind från VNV. Vi kör nu med genua och full stor och lite släpp. Nu gäller det att försöka ta sig upp på pallplats i gruppen. Käk på gång inför de sista timmarna.

Joakim

torsdag 29 maj 2014

Seapilot2Star 2014-5 Oskarshamn

Framme i Oskarshamn har vi ätit den sedvanliga varmkorven på kajen hos korvförsäljaren. Resan från Visby gick bra till en början med stor och fock i vind som toppade runt 20 knop. Fram mot Ölands norra avtog vinden och det blev en påfrestande resa i gammal sjö och avtagande medvind ner till Blå Jungfrun. Vi lyckades ta oss igenom sträckan någorlunda helskinnade och bytte till genua vid Jungfrun och resten av resan var sedan behaglig. De mindre båtarna har haft mer vind förbi Blå Jungfrun och har därmed klättrat i startlistan. De gav sig ut på sista benet samtidigt som vi kom in i Visby. Start 00:49 i natt för sista etappen som kan bli en sträckbog den också men bidevind.

Joakim

Seapilot2Star 2014-4 NO Ölands norra

Vinden avtar och vrider med något till N. Nu blåser det runt 14 knop. Vi slog ut revet för en timme sedan och har nu käkat en matlåda till. Denna gång pasta med strimlat kött, Smakade kanon. Tack OXSS.

Joakim

Seapilot2Star 2014-3 Mot Oskarshamn

Vi har lämnat Visby. Kör nu med revad stor och fock. 20 knops vind från 355 och 75 AWA. Fint väder och härlig segling. Vi ligger fortfarande 3:a i gruppen  och 15 totalt.

onsdag 28 maj 2014

´Seapilot2Star 2014-2 Visby

Nu är  vi parkerade i Visby för lite vila. Vi ligger trea i gruppen och 15 totalt 35 min efter ledande Diva 39:an Silverfågel. Överfarten var odramatisk men guppig och slingrig. Matlåda bestående av pasta med falukorv intågs i skymningen.Vindstyrkan varierade mellan 10 och 18 knop. Några surfar på strax över 14 knop fick vi men i övrigt saknade vi gennaker i dessa förhållanden.

Joakim

Seapilot2Star 2014-1 Mot Visby

Vi är nu kommit en bit på väg mot Visby och har 50 M kvar. Ca 7 t med nuvarande fart. Ingen gennaker tyvärr eftersom segliingsledningen beslöt att förbjuda undanvindssegel på första etappen av säkerhetsskäl. Hittills har det dock blåst betydligt mindre än prognoserat även om vinden successivt har ökat något. Bra surfar i hyfsad medsjö. Vi ligger väl tvåa-trea i vår startgrupp nu: Refannut drog ifrån efter starten men om vinden ökar kanske vi kan surfa ifatt. Behaglig segling annars och första omgången matlådor står i ugnen.

Joakim