tisdag 31 maj 2011

Watski2Star Baltic 2011 med J/105 Joan

Så har vårt första Watski2Star med J/105:an Joan slutförts med förstaplacering i gruppen och en åttondeplats totalt. Vi är mycket nöjda med det resultatet på första försöket i denna alltmer prestigefyllda tävling. Banan gick från Oxelösund till Visby via Landsort, vidare till Oskarshamn via Västerviks angöring, Ölands norra och Blå Jungfrun och slutligen tillbaka till Oxelösund via Blå Jungfrun och Gustaf Dahlén. Totalt 280 Nm raka vägen. Sex timmars vila i Visby och Oskarshamn ingick i upplägget. 97 båtar kom till start av 110 anmälda.
Tanken att ställa upp med vår J/105 Joan väcktes under slutet av 2010. Efter att ha semesterseglat en säsong med båten visste vi att den var idealisk för segling med liten besättning samtidigt som prestanda var goda. Grannen Rikard ställde upp som partner och förberedelserna kunde börja. Under vintern gjordes flera tekniska förbättringar som installation av autopilot, centrummontering av loggivaren, tätningsring för peket och separering av grov och fintrim för storseglet. Även kabeldragningar snyggades till och stödlagret till propelleraxeln byttes samt motorn riktades upp.
Sjösättningen planerades in tidigt för att vi skulle hinna med så mycket tester och träning på vattnet som möjligt. Redan den 15 april var båten i sjön och tack vare att masten hade suttit på under vintern kunde vi göra den första segelturen dagen efter. Under april och första halvan av maj blev det en hel del tid på vattnet utanför Norrköping för såväl tester av segel, träning av manövrar och kalibrering av instrument. Rikard investerade i programvaran Expedition som hanterar all information som behövs för kappsegling inklusive, navigation, väder, ruttoptimering, taktik och segelval och började den långa resan med att bemästra alla funktioner. Parallellt jobbade vi med att bocka av och anskaffa, fixa och låna all säkerhetsutrustning som krävs för denna typ av seglingar. En nyhet för året var krav på s.k. AIS-utrustning för positionering vilken vi hyrde från arrangören. Denna innebär att båten kan följas kontinuerligt från kringliggande båtar och av intresserade på land.
Starten skulle gå onsdagen den 25 maj och vid lunchdags på tisdagen lämnade vi våra respektive arbetsplatser. Vi började med en lunch bestående av hamburgare och det kändes som om vi var på rymmen. Inköp av färskvaror, demontering av sprayhood och stuvning tog ett par timmar och vid tretiden kunde vi lämna hamnen i Norrköping. Det var en frisk byig SV vind så vi räknade med en snabb resa de ca 30 Nm till Oxelösund. Våra kamrater Jiry och Tobbe i en IW31 hade lämnat hamnen en dryg halvtimme tidigare med samma mål som vi. Till en början gjorde vi god fart med stor och fock.

Efter att ha passerat vägfärjan en bit ut i Bråviken satte vi gennaker. Eftersom prognoserna för de kommande dagarna visade på fortsatt friska vindar kändes det viktigt att ta tillfället i akt att träna undanvindssegling i sådana förhållanden. Det blev en uppskärning direkt efter sättningen men det ordnade upp sig snabbt och båten sköt fart ordentligt som den brukar när det blåser lite. J/105 väger bara 3,6 ton och kommer snabbt upp i planingsläge om det blåser över 10 m/s. Vi fick en snabb resa utan fler incidenter med en toppnotering på 14,5 knop i 12-13 m/s. IW31:an passerades halvvägs i höjd med Nävekvarn. Framme i Oxelösund anmälde vi oss och säkerhetsbesiktigade och flyttade därefter till en bryggplats i Femöre småbåtshamn intill våra bekanta från Stockholm i en Linjett 37. En stund senare anlände Rickard Bergkvist från Norrköping i sin IMX-40. Kvällen ägnades åt middag på Seglarrestaurangen på piren och analys av väderläget tillsammans med Robert och Mats på Linjett 37:an och Rickard och Lasse på IMX-40:an.
Vår start var satt till 19.30 på onsdagen och dagen ägnades åt att fixa de sista detaljerna på båten och välja försegel att starta med. Alla segelbyten med två man tar tid så det är bra undvika onödiga byten. Eftersom vi räknade med frisk undanvind ganska snart efter start så satsade vi på en fock som gick att rulla in på förstaget för att slippa behöva gå fram och ta ned förseglet efter sättning av gennakern. Lunch på restaurangen och därefter rorsmansmöte kl 13. Meteorologen Birgitta från SMHI talade om medelvindar på strax över 10 m/s från V med byar upp till 15 m/s under natten och därefter avtagande och vridande till S. Enligt Rikards ruttberäkningar med Expedition och väder på GRIB-filer från SMHI och met.no skulle vi vara i Visby vid sextiden på torsdagsmorgonen. I stort sett plattläns första benet mellan Oxelösund och Landsorts angöring och därefter sträck till Visby.
Starten i grupp fem hade 15 båtar med mätetal på 1,27 och 1,28, i stort sett likvärdiga båtar alltså. Det fanns bland annat två J/105 till i gruppen, Linjett 37:an med Robert och Mats och rutinerade Anna Drougge och Martin Angsell från North Sails i en A31. Vi kom iväg utan problem med fock och stor och efter ett par distans låg vi i täten alldeles bakom J/105:an Enjoy. Strax innan Grässkärs fyr satte vi vår A2:a utan problem och var först i startgruppen att sätta undanvindssegel. Vi låg strax i lä om Enjoy som också började sätta sin gennaker. Eftersom vi låg nära Enjoy och hade land i lä kom vi till en början inte loss, men efter att Enjoy hade skurit ett par gånger fick vi fri vind och kunde börja dra ifrån resten av gruppen som ännu inte hade satt undanvindssegel. Undanvinden ner mot Landsort angöring var sedan relativt komfortabel även om det var bra tryck. Större delen av tiden var vinden något svagare än utlovat även om några byar skjutsade upp oss i en bit över 12 knop. Vi gjorde tre gippar under vägen och lyckades ta ner gennakern i tid för att få en bra rundning. Vi kör med strumpa vilket underlättar en hel del i friska vindar. I samband med rundningen började vi redan komma ikapp föregående startgrupp. Våra konkurrenter låg redan en bra bit bakom så vi kände att det första benet hade varit bra. Sträckbogen till Visby var sedan okomplicerad vi tog ett rev strax efter rundningen och behöll det till vinden började avta framåt gryningen. Vi styrde på raka kurslinjen till Visby hela vägen och det höll in i mål även om det blev dikt bidevind den sista timmen i avtagande vind. Förtöjning och anmälan på tävlingsexpeditionen. Vi ledde startgruppen med 16 minuter till andra båt, J/105:an Enjoy, och låg 12:a totalt på beräknad tid. En bra första etapp.
Sex timmars stopp kan låta mycket men det blir inte mer än max tre timmars sömn eftersom en hel del tid går åt till förtöjning, att äta och att fixa med segel, kolla väderprognoser och eventuella reparationer. Nästa etapp gick rakt västerut till Västerviks angöring och därefter söderut till Oskarshamn via Ölands norra grund och Blå Jungfrun. Prognosen visade på S-SO vind, d.v.s. sträckbog över till Västervik och sedan kryss till Ölands norra och sträck in till Oskarshamn. Vi valde att byta till genua för det första benet och siktade in oss på byte till fock innan rundningen utanför Västervik för kryssen ner mot Ölands norra.
Det var tajt att hinna ut till starten kl 12.58  i tid och p.g.a strul med hissningen av storen startade vi en minut sent, dålig rutin. Inledningsvis för mycket vind för genua och full stor men efterhand som vi lämnade Gotland bakom oss avtog vinden något och det blev bra segelföring som planerat. Vi jobbade med att flytta ut skotpunkten bordvarts för att öka farten och fick snart ett optimalt trim på genuan. Halvvägs till Västerviks angöring avtog vinden ytterligare något och vred på SO som väntat. Nu var vår genua inte helt optimal och vi kände att vi kunde bära mer segel. Senare analys visar att här hade vi behövt en Code 0 d.v.s en typ av gennaker hissad från peket som går att segla nästan bidevind med. I brist på ett sådant segel satte vi efter en stund vår A3 som är en slörgennaker. Med den kunde vi hålla uppe farten men vi kunde inte längre hålla upp mot märket. Vi seglade med A3:an i drygt en timme och tog sedan ned och siktade på märket. Segelbyte till fock innan rundning och sedan en rätt skumpig kryss i fyra timmar ned mot Ölands norra. Vi började komma ikapp X-332:or som vi försökte segla ifrån men det var svårt på kryssen. Särskilt en vit 332:a höll undan bra i vindskiftena. Vid rundningen en. Särskilt en vit bra försökte segla ifrån men det var svårt på kryssen.t.timalt trim på genuan.dålig rutin. kryav Ölands norra var det mörkt och nu blev det en fräsande öppen bidevindsbog ned till Blå Jungfrun. Vi var nu mitt inne i fältet av framförvarande långsammare båtar och fick hela tiden se upp och planera förbiseglingarna av båtarna som låg på led. Tätt med båtar och vackert skådespel med alla lanternor i olika färger. Efter Blå Jungfrun blev det mer öppen vind och lugnare. Lite väl lugnt skulle det visa sig för helt plötsligt avtog vinden till nästan ingenting och farten sjönk i skvalpet från den kvarliggande sjön. Det är en massa grundflak utanför Oskarshamn så man kan inte segla hur som helst. Efter en stund satte vi dock upp gennakern och fick lite fart i den begynnande gryningen. Efter en nedtagning och ytterligare en sättning lyckades vi ta oss in i mål i svag vind. Denna etapp visade sig bli vår sämsta med en andra plats i gruppen och en tjugofjärde totalt. Luckan i segelgarderoben är antagligen en del av förklaringen eftersom J/105:an Blixen från Stockholm gick 20 minuter fortare med sin Code 0 och var åttonde båt totalt på etappen.
Inför sista etappen behövde vi fixa toppen på ett av gennakerfallen som började bli avnött. Lite oroande att fallen nöts så fort. För dålig kvalitet på linan? Vi sov våra tre timmar ovaggade och som tur var vaknade Rikard av sin mobiltelefon som var satt på väckning. Efter frukost och nedladdning av väder blev det byte tillbaka till genua på rullen. Rickard och Lasse i IMX-40:an kom in en stund innan vi skulle gå. De hade haft strul och snurrat in spinnakern runt förstaget vid Landsorts angöring och hade fått tillbringa flera timmar i lä av Öja för att ta ner seglet från förstaget. De var ganska deppiga men hade ändå bestämt sig för att fullfölja - Starkt.

Start kl 09.38 och återigen problem med att hinna ut i tid. En minut försena igen. Först gennaker och sedan genua ut mot Blå Jungfrun. Vi höll jämnt med den vita 332:an och en Diva 35 i växlande vindar. Vid Blå Jungfrun stabiliserade sig vinden och efter rundning sattes A2:an. Första skäret för styrbord ut mot Ölands norra i god fart. Vi tappade efterhand direktkontakten med Diva 35:an och 332:an eftersom vi skär lite mer än dem med vår gennaker även om vi långa stunder kan gå nästan lika djupt. Prognoserna och ruttoptimeringen föreslog en rutt in mot fastlandet i början av benet och sedan ut på ostsidan på den andra delen. Inga stora avvikelser från den raka kurslinjen dock. Ute mot Ölands norra bestämmer vi oss för att gippa in mot fastlandet med stöd av ruttförslaget. Successivt kommer det in en del moln från väster och vinden avtar något. Frågan är nu om molnen kommer att kunna ge oss lite mer vind eller vad som kommer att hända. Mer turbulens i luften skulle kunna ge lite mer vindbyar in mot land än längre ut. Vi fortsätter in hela vägen in mot Västerviks angöring på babords bog och gippar där ut igen. Inga större tendenser i vinden och snarare mer vind längre ut än närmre land. Efter hand bakar molnen i väster ihop sig till ett sammanhängande mörkt molnband med skurar som driver ut över havet. I samband med att regnet kommer över oss så vrider vinden en del fram och tillbaka och genom att gippa några gånger kan vi hålla en kurs i stort sett rakt på märket vilket känns bra. Vinden avtar en kort period ned mot 5 knop. När regnet har passerat stabiliseras och ökar vinden igen något mer på S vilket gör att vi kan styra mellan 10 och 20 grader från märket för styrbord. Efterhand får vi bra vind och stundtals kraftig medsjö.

Vi byts hela tiden av och styr i entimmarspass för att hålla skärpan. Vågorna gör att båten slingrar och det krävs koncentration på uppgiften för att kunna gå djupt utan att gennakern faller ihop. Vi äter och dricker regelbundet. Kosten består av mackor med ägg eller skivad tjälknöl av vilt, varma koppen, frukt och powerbars. På detta banbenet blev det även en frystorkad pasta bolognese som mättade fint och en kort tupplur med värmaren på för skepparen.

Vi närmar oss Gustaf Dahlén och ligger drygt 4 Nm från raka kurslinjen. Vi gippar strax efter layline mot fyren och får en fin bog med sjön rakt i aktern in mot märket. Här toppar vi 15 knop i flera långa planingssekvenser. Vi ser väldigt få båtar runt omkring och börjar inse att vi nog har haft en rätt bra resa. Efter Gustaf Dahlén kommer vi ikapp en Linjett 33 från första startgrupp. Dessa har hela tiden legat bra till så det känns bra att kunna gå ikapp. Vid norra Kränkan blir det nedtagning och öppen bidevind för babord med genuan västerut. Den fortsatta resan in mot mål är odramatisk. Vi sätter gennaker igen den sista biten in i mål för att inte tappa fart och går i mål kl 23.58 efter 40 timmar och 32 minuters segling.

Vi blir fjärde bästa båt på beräknad tid på sista etappen och avancerar därmed i totallistan till 8:e plats. Anna och Martin i A31:an har också gjort en bra etapp och är tredje båt totalt på etappen och avancerar till andra plats i vår startgrupp efter oss och till 14:e totalt. Det blir en del eftersnack på lördagsförmiddagen med besättningarna på de andra båtarna innan vi kryssar hem till Norrköping igen.
Sammantaget var detta en härlig segling med många sköna stunder. Båten fungerade felfritt och var lätt att hantera på två personer. Att man bara är två gör att man hela tiden har jobb med att hålla fart på båten. Våra förberedelser med både viss seglingsträning och arbete med instrument och Expeditionprogrammet gjorde att det alltid gick snabbt att analysera läget inför varje etapp. Nu ser vi fram mot nästa större evenemang som är Gotland Runt med Rickards IMX-40. Då är det full besättning som gäller.

Ett stort tack till alla som har stöttat insatsen. Ingen nämnd ingen glömd.


Joakim Langner och Rikard Wallin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar