söndag 3 juni 2012

Watski2Star Baltic 2012 med J/105 Joan

Efter en tuff sista delsträcka mellan Oskarshamn och Oxelösund med 23 timmars kryss i vindar som efterhand ökade till kuling är nu årets Watski2Star genomförd. Vi slutade 7:a totalt och 3:a i klassen. En OK insats efter en dålig inledning med ett stopp i bleke utanför Visby.

Förberedelserna för årets segling har bestått av tisdagsseglingar inne i Norrköping under maj samt en transportsegling av min medseglare Rikard och Lizas Linjett 30 från Norrtälje till Norrköping. I övrigt hade Joan uppgraderats med lite cruisingutrustning som ugn och kylfack. Avfärd från Arkösund på tisdagskvällen. I Oxelösund parkerade vi bredvid våra seglarkompisar Rickard (med c) och Classe som skulle segla IMX40:an Foxy Lady. Vi seglar mycket ihop på Rickards IMX40 så det finns ju en del prestige när vi istället seglar mot varandra. Denna gången var det Rickard och Classe som gick bäst och tog hem totalsegern. Ett stort grattis från Joakim och Rikard. Vi kommer igen nästa år.

Första benet bestod huvudsakligen av kryss i måttliga vindar. Efter analys av väderprognoserna var den övergripande planen att efterhand placera oss en bit väster om kurslinjen till Visby för att kunna nyttja ett vrid på SV. Vi gick som längst 5 M från kurslinjen men höll oss för det mesta närmre. Efter att ha börjat med fock så skiftade vi snart till genua i den avtagande vinden. Vi har tidigare haft svårt att få bra fart och höjd med genuan men nu halsade vi den i däck istället för på rullen och det fungerade mycket bättre. Vi behövde byta till fock en period under natten när vinden ökade och sedan tillbaka till genua. När vi närmade oss Visby på morgonen så avtog vinden. Vi hade bra kontakt med flera båtar. 3-4 M från Visby gjorde vi ett sista slag västerut för att därefter sträcka in mot Visby. När vi vände mot Visby igen dog vinden och det tog drygt en timme att ta sig in med gennaker i skvalpsjö i en västlig vind som långsamt fyllde på. De båtar som hade hållt sig närmre Gotland tog sig in betydligt snabbare. Efter en hyfsad kryss tappade vi mycket på slutet i bleket och låg 9:a i klassen och 76:a totalt, ingen bra början. Till på köpet var den utlovade ärtsoppan på kajen slut.

Andra benet såg ut att kunna bli sträckbog större delen av vägen i till en början SSV vind, dvs bidevind med lite släpp från Visby. Samma scenario som 2011. Start kl 12 med genua. Som vanligt vid denna vindriktning starkare vind närmare Gotland som avtar en bit ut. Vi börjar alltså med genua och full stor som luftas en del i början. Efterhand bra gång med genuan utskotad på relingen. Resan över till Västerviks angöring var odramatisk. Vi seglar om ett tiotal båtar på vägen över. En timme innan rundningen vrider vinden mot väst. Detta ger oss en fin sträckbog hela vägen till Blå Jungfrun. Kryss in till Oskarshamn med målgång vid 5-tiden på fredag morgon. På denna sträcka avancerar vi i totallistan till 51:a. Mycket tack vara att vi fick sträckbog mellan Västerviks angöring och Blå Jungfrun. En del båtar som låg före oss fick kryssa en del av sträckan. Vi fick alltså tillbaka en del för bleket utanför Visby. Placeringen i klassen var dock oförändrad 9:a.

Sista sträckan skulle bjuda på kryss i nordlig vind, 6-9 och senare 9-12 m/s enligt prognosen på fredag morgon. Efterhand skulle vinden vrida från NNO till N och NNV vilket skulle kunna innbära sträckbog på slutet. Start kl 11 i lätt västlig vind med gennaker. Efter 15 minuter vrider vinden till N och det blir byte till genua och sträck ut mot Blå Jungfrun. En bit innan rundningen byter vi till vår fullstora fock med lattor som kommer att sitta uppe hela vägen i mål. Kryss i successivt ökande vind och sjö. Vi tar första revet efter 1,5 timme och denna segelföring står sig upp till Gustav Dahlén. Vi kollar kustvädret vid 15-tiden och prognosen är då att det blir mer vind på slutet. Det tillstöter en del problem. I höjd med Västervik slutar de mastmonterade displayerna för instrumendata att funka. Glappkontakt någonstans eftersom de vaknar till liv i bland. Således ingen information om vindvinkel, vindstyrka, båtfart etc ute i sitttbrunnen. Kartplottern på rattkonsolen ger dock GPS-fart som kan användas hjälpligt för farthållningen.

Det blir en jobbig natt med besvärlig sjö i en successivt ökande vind. Långsamt tuggar vi oss närmre målet. Vi håller oss på västra sidan av kurslinjen i väntan på att vinden ska vrida mot NV. Framåt sena natten så vrider vinden också så att BB-slaget bär närmre målet vilket är bra. Vid Häradsskär gör vi sista slaget in mot kusten och sträcker sedan fyren Gustav Dahlén. Nedräkningen av distanminuter på plottern börjar nu äntligen gå lite fortare. Samtidigt ökar nu vinden ytterligare och det börjar komma kulingbyar. Det blir också en besvärlig dubbelsjö med den nya vindriktningen. Vi börjar längta till sjölä längre norrut. Sista 10 M mot fyren så vrider vinden mer på NV och vi kan lätta på skoten. Vi passar på att ta ett rev till inför slutsträckan mot mål. Från Gustav Dahlén och in ökar vinden ytterligare men sjön avtar. Som vanligt vid rundningsmärken så dyker det upp båtar från alla håll. Bland annat Dehler 36:an Rut i vår startgrupp med stormfock och revad stor. Vi drar ifrån dem med vår segelsättning in mot mål men inte tillräckligt mycket ska det visa sig. De blir tvåa i vår startgrupp 5 min före oss på korrigerad tid. Inseglingen kräver full uppmärksamhet eftersom kulingbyarna nu skiftar i riktning närmre land. J/105 är dock relativt lättseglad i dessa förhållanden och det hände aldrig att rodret tappade taget även om vi blev omkullblåsta flera gånger. Vi skär mållinjen vid lunchtid efter 22 timmar och 41 min från Oskarshamn.

Vi redar upp det värsta av alla fuktiga saker under däck och slår på värmaren. Dusch, bastu, pyttipanna och öl och sedan tre timmars sömn. Fortsatt pyssel med att få båten och utrustningen torr och sedan repris på pyttipannan till kvällsmat i klubbhuset och lite snack med olika seglare som droppar in. Vi väntar med hemseglingen till Arkösund till söndagen eftersom det fortfarande blåser NV kuling. Det bestående minnet från denna segling kommer att vara etappen mellan Oskarshamn och Oxelösund. 29 av 106 startande båtar fullföljde hela seglingen. Min medseglare Rikard säger att det räcker med en sådan resa vart 50:e år. Ytterligare en Norrköpingsbåt fullföljde seglingen förutom vi själva och Foxy Lady, Jiri och Torbjörn i en IW31 som var på banan i ytterligare drygt 12 timmar efter att vi hade gått i mål. En otroligt stark insats

Det finns en del luckor i segelgarderoben kan vi konstatera. En hårdvindsfock hade passat bra på sista ettappen. Nu fick vår fullstora fock skotas med släpp i toppen. Vår A3 är egentligen en cruisinggennaker och går inte så högt som en A3 borde. Inget stort problem på denna segling dock eftersom vi bara använde seglet i 30 min mellan Grässkär och Kränkan i början av seglingen. Kommentatorerna vid starten tyckte att vårt storsegel såg slitet ut och vi har hört den kommentaren från flera håll. Men formen är faktiskt helt OK trots att den är mer än 10 år gammal. Vi ser nu fram emot Gotland Runt och ORCi VM i Helsingfors med IMX40:an Foxy Lady. Där finns det en helt komplett segelgarderob, en entusiastisk skeppare och ett kanongäng från Norrköping.

Joakim Langner och Rikard Wallin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar