söndag 29 september 2013

Kajsa Blås 2013Norrköping Segelklubbs säsongsavslutning inne på Pampusfjärden utanför Norrköping genomfördes i vackert höstväder men svaga vindar. 10 båtar kom till start, men vi var den enda båten som kunde ta oss runt den 7,5 M långa banan inom maxtiden vilket innebar en inteckning i det prestigefyllda vandringspriset för oss. Med ombord var Rikard, Classe och Albin.

Bana med start utanför Lindöhamnen, norrut runt Esterön och en mindre ö uppe vid Kolmårdslandet och målgång vid Jutens fyr halvvägs tillbaka till Lindöhamnen. Det var respitsegling med första startande båt kl 10.35. Vår start 11.30.Vindprognos runt N 5 knop. Vi var näst sista startande båt med en katamaran med SRS 1,50 efter oss.

Väldigt tunt med vind de första två timmarna. När vi startade i 0-2 knops vind hade de andra båtarna bara kommit kanske 0,5-1 M ut på banan. Vi valde att söka oss upp mot land på vänsterkant och långt till vänster om de andra båtarna. Det fanns en del krusningar på den sidan även om det var svårt att bedöma om det var den prognoserade vinden som stod eller något annat. Vinden som kom i svaga stråk vred kraftigt mellan SO och NO. Vi hittar lite kårar längs med öarna på vänsterkanten och tar oss sakta norrut på bidevind med genua mesta delen av tiden.

När vi närmar oss Esterön fyller det på norrifrån och den utlovade N vinden på upp till 5 knop infinner sig och vi kan kryssa runt fyren Juten som är rundningsmärke och upp mot den norra rundningen i god fart med genuan. Ingen av de andra båtarna som nu ligger långt söderut har ännu fått någon vind och de är långt efter. Efter norra rundningen A2 tillbaka runt en kobbe NV Esterön och sedan runt Esterön. Vinden dör tillfälligt bakom Esterön men kommer sedan tillbaka från NO. Vi går i mål runt 14.30 efter drygt tre timmars segling. Ingen annan båt är i närheten att gå i mål inom maxtiden som är en timme efter vår målgång.

Man blir alltid lika förvånad över att det går att ta sig fram i svaga vindar. Tack vare god utkik efter vindstråk, bra trimning och snabba segelbyten kom vi runt banan i god stil. Säsongen med Joan lider nu mot sitt slut. Vi siktar dock på några träningspass i oktober innan upptagning som förberedelse för Ice cup på Lidingö i November.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar