söndag 6 juli 2014

ÅFOR 2014 med Joan


Nu har vi med Joan genomfört den första längre havskappseglingen utan stopp med besättning på två, double handed eller DH. 350 distansminuter från Stockholm, runt Gotland och tillbaka till mål i Sandhamn. Det var 25 startatande i DH uppdelade i två grupper, A och B. Vi slutade tvåa i grupp A och blev också tvåa totalt av de 25 som startade i DH. Vi blev även 13:e båt totalt av alla 157 som startade och seglade i mätregeln SRS (tidigare LYS) med två eller flera ombord. Vi är förstås väldigt nöjda med detta resultat. Vann gjorde Diva 39:an Silverfågel. Grattis till dem. Det var ett långt race, över tre dygn seglad tid. Tack till alla som har hjälpt oss med projektet och till min gast Rikard för en gedigen och uthållig insats.

Tillfartsseglingen genomfördes redan i midsommarhelgen pga jobbresa veckan innan start. Fin men sval segling med Annika, Tilda Reid och Hanna ombord på två dagar upp till Ingarö. Där parkerade vi båten hos Janne och Caroline. Vi fick låna plats i deras gäststuga för alla onödiga prylar som väger och som man inte vill ha med ombord på kappsegling. Stort tack till Janne och Caroline för all service och trevligt umgänge på Ingarö i samband med racet.

Transport av båten från Ingarö till Stockholm på fredagen innan start tillsammans med gasten Rikard. Säkerhetsbesiktning och registrering gick utan problem. På lördagen köpte vi mat och fixade de sista sakerna med båten. Denna gången satsade vi på frystorkat som varm mat. Enkelt och gott. Youghurt och musli, mackor varm choklad, soppor och frukt. Väderprognoserna förutspådde svaga vindar och därmed ett långdraget race så vi köpte ordentligt med mat. Inte så svårt att få med tillräckligt om man är två. Rorsmansmötet på kvällen flaggade för eventuell flytt av starten till Sandhamn om det skulle bli svag vind i skärgården.

Det blev ändå start på Strömmen och vi startade kl 10:00 i första start. Halvbra start pga av problem med tidtagningen. Kryss i svag vind ut på Strömmen. Vi tappar lite redan i starten vilket leder till att vi har lite svårt att hitta fri vind. Efter passagen av Blockhusudden på Djurgården blir det bättre och det går att sträcka österut. Resan ut till Kanholmsfjärden är det sedan huvudsakligen kryss, dock med undanvind genom Oxdjupet. Det är besvärligt att stagvända snabbt med den stora genuan på två, men efterhand utvecklar vi en teknik som funkar OK. Det är lite mer plats efter Oxdjupet och vi har bra gång med genuan på kryssen över Saxarfjärden. Sträckbog över Kanholmen och sedan kryss igen med långa benet före ut mot Sandhamn. Här bleker det ut nästan helt och vi får kryssa i 3 knops vind ett par timmar innan vi har tagit oss förbi Sandhamn. Det går rätt OK ändå tack vara att banan går norr om Sandhamn så vi slipper svall från motorbåtar.

Från Sandhamn till Almagrundet blir det brant halvvind och vi sätter vår halvvindsgennaker, A3. Bra gång med den ut mot Alma och vi börjar hämta in på en del båtar, tex Isabelle i en Elan 350 och en del andra båtar i senare startgrupper som kört om oss på vägen ut. Diva 39:an Silverfågel är dock långt fram. De har gått bättre ut från Stockholm, framför allt efter Oxdjupet. Vi laddar ned nytt väder från SMHI och analyserar vägvalet ner till Gotland. Ruttoptimeringen föreslår att vi ska söka oss österut för att fånga ett moturs vrid mot nordost på morgonen dagen efter. Vi byter till slör/länsgennaker, A2, efter rundningen av Alma. I stort sett hela fältet väljer inledningsvis samma strategi och seglar med skärning för BB åt sydost.
Mycket autopilot i lättvind
Samma bog för oss hela natten i relativt svaga vindar vilket innebär att vi skär lite mer än de flesta båtarna med spinnaker och kommer längre österut i banan än de båtar som seglar med spinnaker. Fram på morgonen kommer successivt den prognoserade vindvridningen mot nordost och vi gippar till styrbord. Vi ligger då bland de båtar som är längst österut. En handfull båtar ligger ännu längre åt öst, tex Elan 350:an medan huvuddelen av fältet ligger närmre raka kurslinjen mot Visby. Vi är ca 15 M öster om raka kurslinjen Alma-Visby när vi gippar. Fortsatt svaga vindar på morgonen och förmiddagen. Vi lyckas få Kopparstenarna rakt i vår väg och får segla lågt en dryg halvtimme för att komma förbi. Vi nyttjar vårt läge i öster till skära in mot hudvudfältet i maklig takt. Man har ju full koll på AIS hur de andra båtarna går och det känns som om vårt vägval ger utdelning mot de som ligger längre västerut. Elan 350:an har gått ännu längre åt sydost innan de gippade till SB och är en bra referens på vänsterkanten av banan.

Efterhand har vi norra Gotland i sikte om BB. Man börjar också kunna se konvektiva moln över Gotland i det annars huvudsakligen mulna vädret. Är det så att det drar bättre närmre Gotland? Vinden pendlar lite i riktning och vi nyttjar det för att successivt skära närmre Gotland med några gippar. Det ger utdelning och efterhand vrider också vinden sakta över på NNV så det blir sträck ned mot Visby. Här hämtar vi in en hel del och stundtals känns det som om vi ska kunna gå ifatt t ex Silverfågel som ligger längre åt väster. Efterhand får de emellertid vind också så vi kommer inte ikapp till Visby. Sista biten in mot Visby ökar vinden och vrider tillbaka mot NO så det blir brant bog in mot rundningen och byte till genua.

Efter Visby byte från genua till A3 och brant halvvind söderut. Fladdriga vindar under de höga klinterna. Vi får byta till genua en period efter Högklint för att kunna ligga kvar nära kusten annars är det A3 söderut för BB på natten. Föregående natt har vi vilat i ganska korta pass och ligger efter en del i sömn. Skepparn får nu emellertid ett par timmar under däck vilket gör susen. Samtidigt har vi bra gång söderut.

Ner mot Näsudden på södra Gotland avtar vinden och det blir ett stopp igen. Vi ligger och försöker hitta vind i natten men flyttar oss bara sakta söderut i skvalp och bleke. Här går vi ikapp Elan 350:an som har gått bra hela vägen hit ner. I jakten på vind hamnar vi en liten bit ut i havet vilket är ett misstag. När vinden kommer är det inne vid land och en lång rad båtar kommer i god fart bakifrån i lovart längs med Gotland - jobbigt. Efter hand får vi också vinden men tappar säkert minst 10 minuter på Elan 350:an som låg kanske hundra meter öster om oss när vinden kom. Bra gång ned mot rundningen av Hoburgens rev i NO vind. Ser ut att återigen kunna bli vårt "favioritväder", kryss i lätta vindar och skvalp efter rundningen.

Kryss i lätt vind och lite skvalp efter Hoburgens rev. Dock vrider vinden i samband med rundningen något med på N och det blir långa benet före på BB. Antagligen gynnade detta vrid oss relativt de som rundade strax innan för långt senare på dagen inser vi att vi under de första timmarna här seglade ifrån Elan 350:an. Eller så hade de problem med kryss på bara fock i den lätta vinden. Det vrider en del fram och tillbaka på efternatten och morgonen men det finns flera båtar runt omkring som hjälper oss att hålla koll på vindvriden. Efterhand vrider vinden något mer på O och det börjar gå att sträcka norrut för SB. Här lyckas vi nyttja det fina spåret innanför grundflaken vid Vändburg och glider igenom utan att behöva slå och sträcker sedan vidare förbi Faludden. Bottensikt och djupmätaren bottnade på 2,6 m. Rycker ordentligt på de båtarna runtomkring som går längre ut i havet.
Calliope med vind lovart upp mot Fårö.
Resten av resan norrut mot Östergarn och Fårö håller vi oss nära Gotland. Ett bymoln med regn passerar mellan När och Östergarn men vinden håller i sig och efterhand är det A3 som gäller. Vi sparrar mot Arcona 340:an Calliope som senare slutar två totalt i ORC, den betydligt större Linjett 43:an och First 36,7:an Grand Place. Bra att ha dessa båtar att köra mot. Vi har också närmat oss Silverfågel som här ligger ca 5 M före i spåret. Vi uppdaterar kontinuerligt prognoserna och ruttberäkningarna och för onsdagen anger SMHI att det efterhand ska bli vindar på mellan V och SV hela dagen. Ökande upp till ca 13 knop uppe vid Alma på eftermiddagen.

Söder om Fårö i höjd med Slite dör vinden igen och det är nästa stopp. Var ska vinden komma först nu? Båtar som ligger lite längre österut har fortfarande vind. T ex Xperia, en X35 från Valdermarsvik, som har gått ifatt successivt från att ha legat långt efter. Calliope ligger närmre land och där ser det blankt ut. Det visar sig att nästa vindstråk kommer från norr uppe vid land. Vi tappar en del på Calliope m fl men får till slut vinden och kan kryssa upp mot Fårö med genuan. Efter en timme eller
så dör vinden återigen.
Vi letar vind med A3:an vid Fårö i soluppgången på tredje dygnet onsdag morgon.
Vi vilar i skift under natten i väntan på vind. I gryningen byter vi till A3 för att använda den som "windseeker" och den ger faktiskt gång i 2 knops vind. I det svaga vindregistret kan man segla båten med samma fart som vinden med A3:an. 2 knops vind 2 knops fart, 3 knop och 3 knop etc. Efterhand fyller vinden på från väst och vi får bra gång norrut utmed Salvorev. Från Salvorev och norrut är det perfekt bog för A3:an. 50-60 grader relativ vindvinkel och 7-8 knops fart.

Rikard och jag delar på sträckan och får ett en till två timmars välbehövlig sömn var på raksträckan upp Sandöns västra udde.Vi siktar rakt mot Sandön och skippar den överbåge som några andra båtar i närheten satsar på. Antagligen vill de få kontakt med den stora klunga av båtar som sedan flera timmar legat parkerad V om Sandön. Vi tycker det verkar vara en onödig omväg eftersom riktningen mot Alma efter Sandön är mer till öster.

Framme vid Sandöns västra udde ser vi hur bleket breder ut sig norröver. Samtidigt kommer ett bymoln med regn från väster. Vi försöker hänga med i den vind som bymolnet genererar men efter hand så ligger vi också i bleket och bymolnet drar bort österut. Tydligt ändå att det finns en västlig gradientvind i höjden som flyttar molnen österut. Efter en timmes nervös väntan på vind så fyller det på med vind från väst och vi får drag igen. Båtarna längre västerut får vinden kanske 5-10 minuter tidigare men samtidigt kan vi räkna med en något bättre skärningsvinkel norröver. Efter detta sista stopp är det en odramatisk raksträcka upp till Alma och in i mål. Vinden ökar successivt upp till de utlovade 13 knopen men vrider samtidigt med så vi har inga problem att bära vår A3:a hela vägen. På slutet började vi förbereda byte till A2 men avstår då vinden återigen ökar något.

Vid Alma rullar vi ut genuan och tar ned gennakern. Fortsatt sträckbog in mot mål vid Skanskobb. Vi ligger nu en kvart före Silverfågel men det räcker ju inte på långa vägar för att slå dem på beräknad tid. Skönt ändå att kunna gå förbi dem. Byte till A3 halvvägs in när vinden lättar lite. Vi håller undan för några IMX 40:or strax innan mål och går i mål på onsdagen vid 17-tiden efter 79 timmar och 33 minuters segling. Vi parkerar framför puben bredvid Foxy Lady som tar hem segern i ORCi klass A.Väldigt glada miner i den båten. Stort grattis till Rickard Bergkvist med besättning på Foxy Lady. Vi stannade till prisutdelningen på torsdagskvällen och fick ett par sköna dagar att njuta våra framgångar på plats i Sandhamn. Vi hann med att prata med flera besättningar som var kvar och fick också gratulationer på plats från Joans tidigare ägares dotter - kul!.


Vi är mycket nöjda med vår segling. Efter att Elan 350:an tappade vid Hoburgen kände vi vittring på en pallplats. Stoppet vid Sandön kunde ha hjälpt oss ännu längre fram men det förändrade inte totalbilden i DH-klasserna. Däremot klättrade vi i SRS-totalen i samband med det stoppet och kunde gå i mål tillsammans med bra mycket snabbare båtar. Vi känner att vi har de segel vi behöver på båten för de här lätta vindarna. Visst kan man ha en Code 1 och en lättare genua men då blir det fler skiften och de kostar ofta. Kryss genom skärgården med många stagvändningar är inget vi gillar, det är en pina och sliter på materialet. Det finns antagligen en del  att utveckla när det gäller stagvändningar som vi kan jobba med. Sammantaget fick vi mycket tid på havet vilket är det vi gillar. Nu är det ledigt från kappsegling ett tag för Joan.

Joakim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar