fredag 2 juni 2017

Totalseger i Seapilot2Star 2017 med JoanEfter flera segrar och pallplatser i startgruppen de senaste sex åren gick det till slut hela vägen för Joan till en totalseger i Seapilot2Star. Vår bästa totalplacering tidigare var fyra och vi har haft vittring på topplaceringen tidigare som grusats. Denna gången seglade vi bra på alla etapper vilket bäddade för en totalseger. Det var omväxlande segling i vindar som mest upp till ca 9 m/s med en hel del öppna bogar men också en lång kryss på andra halvan av andra etappen. Bra starter på alla etapper lade grunden för ett bra resultat. Det var väldigt tätt i toppen med endast 7 minuter som skildje de tre första båtarna på beräknad tid. Ombord på Joan seglade Joakim Langner och Rikard Wallin. Vi har nu sex genomförda Seapilot2star tillsammans och är därmed väl samkörda.

Förberedelserna inför årets segling var begränsade av resor och en del tekniskt strul med instrumenteringen. Även den svala våren bidrog till att tiden på vattnet innan tävlingen var kort, En del träning och tester hanns dock med i det fina vädret på lördagen och söndagen innan start. Grundinställningen av riggen är dokumenterad sedan tidigare år och ändrades inte.

Första etappen mellan Oxelösund och Visby var det undanvind och halvvind hela vägen med vindriktning runt ost. Vi gjorde en bra start och efter sättning av A3:an kunde vi efterhand ta ledningen i startgruppen ut mot Gustav Dahlen. Efter Grässkären blev det genua till Kränkan och därefter A3 igen. Efter att ha ryckt i starten så släppte vi aldrig ledningen i gruppen utan utökade successivt avståndet till båtarna bakom. Vi seglade hela tiden ifatt båtar i startgrupp ett och två. Vi kunde bära A3 ungefär halva sträckan till Visby och fick sedan byta till genua när vinden vred över mer mot ost från nordost. Sista biten in mot Visby avtog vinden och vred med utmed land så vi kunde segla med gennaker sista biten in i mål. Målgång vid vi 20-tiden innebar tid för ett restaurangbesök och snack med de andra båtarna som hade kommit in tidigt på första etappen. En tredje placering totalt på första etappen kändes bra.

Under natten vred vinden till syd så att början av andra etappen från Visby till Oskarshamn blev en sträckbog över till Västerviks angöring. Tät start denna gång men vi lyckades komma iväg bra med genua. Vinden var som vanligt svagare nära Gotland och mer på sydväst. Efterhand som vi kom ut på havet så ökade vinden och vred mot syd. Vi körde genua större delen av sträckan över till fastlandet, men kunde köra gennaker en del i högre fart.

Väderprognosen angav att vinden skulle öka något under kvällen och senare vrida mot väst. Vi bytte till fock innan rundning av Västerviks angöring för att ha en balanserad segelföring på kryssen på drygt 30 M söderut till Blå Jungfrun. Precis vid rundningen av Västerviks angöring var det dock lite svagare vindar, ned mot 5 m/s och vi undrade om vi hade gjort ett felaktigt byte. Efter hand ökade dock vinden så focken var rätt val.

Skumpig kryss söderut där vi höll oss in mot fastlandet för att få lite sjölä och för att inte tappa om vinden skulle börja vrida mot väst. Nere vid Simpevarps kärnkraftverk norr om Oskarshamn avtog vinden och vi bytte tillbaka till genua igen. Vinden vred sakta mot sydväst och det blev efterhand längre slag för styrbord ned till Blå Jungfrun. Från Blå Jungfrun kunde vi sträcka i stort sett hela vägen in till Oskarshamn för babord och behövde bara göra några få slag för att ta oss in i mål. Sen ankomst så inget restaurangbesök denna gång. Vi låg kvar topp tre i totalen men det var tätt mellan de första 20 båtarna efter två etapper så en öppen historia inför tredje och sista benet tillbaka till Oxelösund.

Vindprognosen för sista etappen angav vindar från väst för större delen av sträckan. På den norra delen av benet skulle det vara en kamp mellan vindar från väst och ost där den ostliga vinden skulle kunna ta över en period innan vind från nordväst skulle slå igenom igen. Risk för svaga vindar mellan dessa två vindsystem. En del regnskurar från väster också i prognosen.

Vi gjorde en bra start igen och kunde sätta vår A2-gennaker för öppnare bogar ut mot Blå Jungfrun. Vi fick gippa några gånger för att ta oss förbi grunden i farleden ut från Oskarshamn. Skönt med gennaker i dessa lägen. Vi ledde startgruppen med några minuter ute vid Blå Jungfrun där vi bytte gennaker till A3 för den fortsatta resan norrut.

Till en början bra fart norrut men efterhand avtog vinden och vi började komma ikapp de långsammaste båtarna i startgrupp två. För att undvika att fastna styrde vi lite mer österut och fortsatte med A3:an. Vinden växlade i styrka och riktning i samband med moln med regnskurar. Under molnen kraftigare västlig vind och sedan lättare och ibland mer sydliga vindar mellan molnen. Vi kunde inte riktig hålla kursen mot Gustav Dahlen  med gennaker så efter någon timme så bytte vi tillbaka till genua och segade oss tillbaka mot mitten av banan. Dagen fortsatte med regnskurar och växlande vindar där vi hela tiden bytte mellan gennaker och genua för att hålla farten. Många segelskiften blev det och vi tog oss successivt ikapp och förbi båtar i startgrupp ett och två.

Efter två tredjedelar av sträckan hade vi placerat oss mellan toppbåtarna i totalen, Mithril och Lady X. Mithril hade valt ett spår in mot fastlandet och Lady X låg lite längre ut. Den tredje toppbåten Funny i startgrupp ett låg fortfarande en bra bit före. Vi tog oss sakta längre fram och efter några sista pustar från väst så började den ostliga vinden slå igenom. Till en början nordost med genua men efterhand kunde vi sätta A3 en period innan det vred mot igen så det blev genua. Den ostliga vinden bar hela vägen upp till Gustav Dahlen och in till Kränkan innan den började dö ut. Under denna perioden hade vi lyckats dra ifrån Lady X och Mithril en del och nästan kommit ikapp Funny.

Nu blev det ett nytt bleke i en dryg timme innan den nordvästliga vinden kom in igen. Här kände skepparen ombord att chansen till totalseger var på väg att glida ur händerna eftersom längre tid på banan innebär tapp mot båtarna med lägre mätetal. Vinden kom dock och det blev kryss den sista timmen in i mål. Efter målgång fantastiskt mottagande av Torbjörn med bubbel och segerintervju. Sammanfattningsvis härligt att kunna ta hem tävlingen till slut efter tre etapper med bra segling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar