söndag 2 juni 2013

Watski2Star 2013 med JoanResultatet i året 2-Star blev delvis en besvikelse. Vi slutade på 17:e plats totalt av 108 startande och på en sjätteplats i startgrupp 5 som även innefattade totalsegraren Refanut, totaltvåan Arken Zoo, First 36,7 och totalfyran Tjaba, Xp33. En besvikelse eftersom vi hade goda möjligheter till en topplacering när vi ledde seglingen totalt efter de två första etapperna till Visby och Oskarshamn. Vi har dock fina minnen från de två första etapperna som vi får suga på och som helhet en härlig segling med många fina stunder.

Säsongen inleddes med de vanliga förberedelserna med tidig sjösättning och tisdagsseglingar på Bråviken i maj. Mentalt har det dock varit lite motigt eftersom både jag själv och min ordinarie gast Rikard har haft svårt komma loss från åtaganden på jobbet i veckan för Watski2Star. Ett par veckor innan start stod det klart att Rikard inte kunde delta. Ersättare blev Johan Kaljo från Norrköping. En erfaren seglare som jag seglar ihop med ombord på IMX40:an Foxy Lady från Norrköping.

Utrustningen på Joan har förbättrats på några punkter sedan förra säsongen. Den viktigaste inköp av en ny A3:a från North. Den ersatte den cruisinggennaker som vi hade tidigare för brantare bogar och skulle visa sig vara ett bra vapen. På elektronikfronten en lite större kartplotter vid ratten, montering av den tredje mastdisplayen som legat oanvänd och organisation av spegling av skärmen på PC:n ombord till Ipad i sittbrunnen.

Avfärd med bil från ut till Arkösund vid lunch på tisdagen efter inköp av frukostmat till seglingen. Utplockning av det sista av cruisingutrustningen och sedan transportsegling till Oxelösund. Johan hade seglat en kortare tur med Joan ett år tidigare så vi passade på att träna kryss, revning och gennakermanövrar på vägen över i 6-7 m/s. Besiktning av båten, försnack med Rickard och Joakim i Foxy Lady och Robert och Hans i Merlin, Linjett 37, och trevligt samkväm i OXSS klubbhus på kvällen.

Start 18.30 på onsdagen. Dagen användes till att ordna de sista detaljerna på båten och kolla väderprognoser. Prognosen visade på relativt svaga vindar från NO inledningsvis och sedan risk för växlande i samband med ett band med moln och regn som låg i ost-västlig riktning tvärs över banområdet.
Vi prövade en start i lä för att få starkare vind. Kom iväg bra på skottet men blev efterhand överseglade av större båtar så vi halkade efter tätklungan en bit. Kryss i dimma ut till Kränkan och sedan släpp ut mot Gustaf Dahlén och därefter sättning av A3:a. Vi hade tappat ett ca 10 min på täten i klassen men gick nu bra med vår A3:a. På natten löpte det på bra på babords bog två tredjedelar av vägen i successivt avtagande vind. Efterhand avtar vinden så mycket att det inte går att hålla farten på BB pga av den skvalpiga sjön. Gipp till styrbord och bättre gång i medsjö och inte så långt från raka vägen till Visby. Resten av resan in till Visby blir ett nervpåfrestande vindletande och skärande för att hålla farten i de vindkårar som dyker upp. Vi lyckas hålla drag i seglen större delen av tiden och kommer in bra till Visby denna gång. Fördel med enkel segelhantering på J/105. Ingen strumpa och genuan på rullen ger snabba skiften

14:e plats i totalen och trea i startgruppen kändes som en bra början. Båtarna i startgrupp 1 ledde totalen. De startade från Oxelösund kl 13 och slapp den svaga vinden på slutet i gengäld fick de gå ut och starta etapp två i samma svaga vind som vi kom in i. Snabb dusch och sedan sömn i några timmar.

Start av etapp två kl 17.26 för vår del. Prognosen NO och ökande efter rundning av Västerviks angöring. Dimma och mindre än 100 m sikt vid starten. Bra start för oss och lite dramatik när Aspect 40:an Styv blir tryckt på fel sida linjen av framförvarande båt. Det ger oss en bra lucka som vi utnyttjar för att komma upp på ett lovartspår. Vi sätter A3 direkt och får fin gång rakt mot Västerviks angöring. Odramatisk segling med bevakning av de båtar vi seglar om med hjälp av AIS-informationen plottad i vårt navprogram och uppspeglad på paddan i sittbrunnen. På denna sträcka är det bara Styv som seglar om oss till slut i övrigt seglar vi förbi båt efter båt och till slut även första båt i vår startgrupp, Arken Zoo, som startade 20 min före i Visby. Gipp och byte av gennaker till A2 vid Västerviks angöring och skärning mot norra Öland. Efterhand bra gång eftersom vinden ökar. Vi gippar på layline mot Blå Jungfrun och får en fin bog med långa surfar i växande medsjö och vind. Tyckte inte det gick så jättefort men koll i efterhand visade toppfarter på 14 knop. Vi tar ned i lä av Blå Jungfrun eftersom vi inte har riggat strumpan och sladdar därför lite i rundningen. Halvvind med genua och revad stor i 10 m/s. Efterhand vind och sjölä och utslaget rev in mot mål i Oskarshamn. Rätt tomt i hamnen när vi kommer in. Vi blir snabbaste båt på beräknad tid på denna sträcka och leder även totalen visar det sig på morgonen! Denna etapp är det man framför allt får försöka minnas från detta 2-Star.

Start av tredje etappen kl 11.20 för vår del. Prognosen visar på NO vind 6-9 m/s inledningsvis och lite svagare efterhand. De olika prognosmodellerna ger lite olika spår. En modell visar ett tydligt ostligt spår medan en annan ger ett spår mer rakt på märket med mer nordlig vind på slutet. Det kommer inte att bli lätt att hitta rätt väg i detta ska det visa sig.

Start med fock på rullen och revad stor. Det blåser bra pga av landeffekt på väg ut till Blå Jungfrun. God sikt i starten men Blå Jungfrun ligger i dimma. Efter rundningen av Blå Jungfrun skumpig kryss för BB mot Öland. Vi håller till en början relativt jämnt med våra konkurrenter i startgrupp 5, som Tjaba. Ganska snart blir vi emellertid förbiseglade av Refanut som går flera knop fortare! Hon är också i vår startgrupp och framstår redan nu som en tydlig vinnare om vinden håller i sig. Efterhand avtar vinden något och vi kan slå ut revet i storen. Vi följer hur olika båtar går med hjälp av AIS-plottningen, fantastisk uppfinning!

Refanut och flera av båtarna i sista stargruppen, bl a Styv och Pacman har gått österut och tar fin höjd för SB. Vi följer med ut österut för att se om vi kan komma in i den vinden. Vi går ut till Refanuts spår och slår till SB efter dem. Vi får en del av höjningen men inte riktigt lika mycket som de båtarna som ligger längre österut. Vår övergripande plan är dock att ta oss över till västsidan av banan inför natten för att täcka upp för en vridning på N. På SB bog in i banan passerar vi strax bakom Arken Zoo på BB. De har alltså tagit in mer än 35 min på oss från Oskarshamn efter en tredjedel av kryssen och fortsätter österut. Vi inser att vi måste göra något annorlunda än att följa efter Arken Zoo om vi ska kunna slå dem. Vi lyssnar av kustväderprognosen kl 15.30 som säger N på natten på sträckan Landsort Häradsskär och sedan NO på morgonen igen så vi fullföljer vår plan över på västsidan.

Under tiden har dimman lättat och vinden avtagit lite till. Sjön börjar lägga sig och det blir riktigt behaglig segling med bra gång. Vi passar på att börja vila i skift. En missräkning är dock att gasolen tar slut så vi får nöja oss med ljummen lasagne till middag, äggmackor, bananer och vatten för resten av resan.

På väg västerut möter vi Tjaba igen de ligger fortfarande ca 1 distans efter så vi har gått jämnt med dem. Vi fortsätter tillsammans in mot land men de lyckas komma förbi oss i samband med ett tillfälligt vrid på ost och ökar avståndet efterhand. Vinden avtar till under 10 knop och vi skiftar till genua. Nu börjar vi vädra morgonluft eftersom vi fortfarande kan hålla över sex knop medan flera båtar i närheten inklusive Tjaba med fock har svårt att hålla farten.

Vi tar in på Tjaba och Skidbladner, First 36,7, som ligger ihop. När vi närmar oss fyren Sandsänkan NO om Harstena så ligger vi ca 2 distans bakom och 0,5 distans i lä. Vi går väst om Sandsänkan medan Tjaba och Skidbladner går öster om. De verkar ha lite bättre höjd än vi och drar ifrån igen. Vinden har nu ökat några knop igen så det är ingen fartskillnad längre. Efter Sandsänkan börjar det ta stopp med mycket grynnor i vägen så vi slår österut. En blick på AIS-plottningen visar att vi håller på att bli omseglade av flera båtar som startat senare. De ligger längre österut och går mer rakt på märket för SB. De har haft en snabbare resa i en mer ostlig vind. Vi står nu inför ett val. Ska vi fortsätta längs med land och försöka haka på Tjaba och Skidbladner och riskera att fastna ute i vänstra hörnet av banan eller ska vi bita i det sura äpplet och ta oss in i mitten och minimera förlusterna? Vi väljer det senare och slår på skiften upp till Gustaf Dahlén och sträcker sedan in i mål med A2 och genua. Vi är en timme och 10 min efter Tjaba i mål så vi tappar ytterligare kanske 30 min och 5 placeringar i totalen på den strategin. Sammanfattningsvis var strategin med att gå in mot land ett spel för att nå en topplacering som inte gick hem. Det blev aldrig någon vridning på N där vi seglade och vi tappade kontakten med Tjaba och Skidbladner trots att vi seglade i samma område med bra fart och höjd i båten.

Som vanligt var det en händelserik segling. Watski2Star är ett perfekt upplägg vilket visar sig i det stadigt höga deltagandet. Segling på två man är verkligen på frammarsch. Gotland Runt i SH-klassen 2014 börjar redan locka. Ett stort tack till Johan som ställde upp med kort varsel. Vi utvecklade snabbt ett bra samarbete ombord där vi kunde dela på ansvaret för framdrivning och kunde vila efterhand. Vi hade inga som helst problem med segelhantering och manövrar och hade bra kommunikation och härliga seglingsupplevelser tillsammans. Nästa evenemang tillsammans är nu ÅF Offshore Race med full besättning på IMX40:an Foxy Lady från Norrköping. Foxy Lady som för övrigt slutade en placering efter oss i totalen, till viss tröst för oss på Joan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar