lördag 24 augusti 2013

Arkö Runt 2013 med Joan


Årets Arkö Runt avgjordes i vackert sensommarväder med måttliga ostliga vindar, 3-4 m/s. Vi kom 2:a i klassen och 11:a totalt av ca 60 startande. Med ombord var Reid, Hannah, Cecilia och Magnuz samt undertecknad. Vann gjorde en Inferno 29 från Linköping och vinnare i vår klass var konkurrenterna Foxy Lady, IMX40 från Norrköping. Grattis! 

Banan seglades medsols SSV ner mot Arkösund först, sedan NV upp i sunden mellan Arkö och Gränsö och därefter NO tillbaka till Oxelösund. Kort kryss efter start och sedan undanvind halva banan och bidevind och kryss tillbaka.

Jag gjorde en ganska risig start och vi tappade en del på täten i början. Lite strul med att peket kärvade en del när vi skulle sätta gennakern men efterhand bra gång med A2:an. Efterhand så drar vi ifrån Diva 35:an med Mattias Knutsson från Norrköping och X362:an med Stefan Pettersson som körde DH. Vi går även ifatt Linjett 40:an i vår grupp men Foxy Lady har ett bra försprång tillsammans med Aspect 40:an Respect från Nävekvarn. Foxy Lady tappar dock en del när de kör utan spinnaker när det blir brant innanför Lundarna NO Arkö. Även First 45 i vår klass ligger före men de ska vara långt före i mål för att vinna. Vi lyckas ta oss igenom på ett bra spår med gennaker hela vägen ner till rundningen av Arkö även om vi är lite stängda av Linjetten som vi inte lyckas passera förrän det öppnar upp vid Arkösund.

Gipp vid Arkö SO udde och sedan vidare upp åt NV i sunden. Fladdriga vindar och vi kör ett läspår för att få bra vind. Inga större problem med passagerna av mindre båtar. Vid rundningen NV Anholmen ligger vi 5-6 min efter vilket vekar lovande. Fem timmars segling innebär att Aspect 40 och IMX40 ska vara ca 20 min före i mål för att slå oss.

Sträckbog med genua upp till Grässkären och vi lyckas passera en X332. Efter Grässkären blir det kryss med långa benet före på SB-bogen. Ganska svaga vindar inledningsvis på denna sträckan och lite skvalp. Jobbigt att hålla höjd och en hel del mindre båtar som måste passeras. Efter två tredjedelar av sträckan så ökar vinden ett par knop och det blir bra gång mot sista rundningen. Vi lyckas ändå på denna sträcka segla ifrån en X332 och hålla jämnt med en andra. En klar förbättring från förra året. Avståndet fram till Foxy Lady ökar emellertid rejält och vid eftersnacket verkar det som om de slapp undan huvuddelen av perioden med svagare vind efter Grässkären.

Gennaker sista biten in mot mål och målgång efter fem timmars segling. Sammanfattningsvis en härlig segling. Bra arbete av besättningen och god stämning ombord. Reid, Hannah och jag stannade på prisutdelningen och efterföljande grillmat i OXSS klubbhus. Fullständiga resultat på www.oxss.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar