måndag 30 maj 2016

Seapilot2star 2016 Oxelösund-Visby

Nionde placering totalt och tvåa i klassen är vi ändå nöjda med efter första etappen. 105 båtar startade till slut. Vi ligger dock ca en timme efter täten på seglad tid.

Förutsättningarna var NO 8-10 m/s. Vi gjorde en bra start mitt på linjen och ledde ut till Gräskären. På kryssen bort mot N Kränkan tappade vi några minuter på en X362 i vår klass men i övrigt gick det bra med fock och stor.

Efter Kränkan och passage av Gustav Dahlén fortsatte vi med focken. För mycket vind och för brant för att kunna sätta gennaker. Vi gick ändå bra och kunde segla om X362:an efter någon timme. Ungefär halvvägs till Visby gjorde vi ett försök att segla med vår A3 men kursen blev för långt under Visby så vi tog ner igen.

Efter ytterligare kanske en timme kom PacMan ikapp i fullt ös med en code hissad. Det var ett sådant segel man skulle ha istället för vår topphissade A3 på 85 m2. Efter ytterligare en halvtimme avtog vinden något ner till 7 m/s. Då satte vi A3 igen och nu höll det hela vägen.

Härlig segling de sista två timmarna in till Visby. Vi låg kontinuerligt över 10 knop och toppade på över 14 i långa fartökningar i vågorna. När vi närmade oss Gotland vred vinden med och ökade något men det gick ändå fortsätta att sikta på märket. Nedtagning med strumpa och målgång med fock för att vara på säkra sidan.

Vi har en lucka i garderoben i hårdare brant undanvind, det vet vi sedan tidigare. Frågan är vad som bäst fyller hålet. En jibtop, eller en mindre gennaker. Nu laddar vi för nästa etapp. Det blir fortsatt medvind och lite mer öppen bog med gennaker hela vägen till Blå Jungfrun ser det ut som. Lägger också upp en del på Instagram på joansailing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar